Hoe kun je op een meer evenwichtige en stabiele manier zoveel mogelijk uit het leven halen? Daar ging de zoektocht van Charlotte Labee, auteur van Brain Balance, over. Ze verdiepte zich in de wereld van het menselijk brein, de mindset, voeding en beweging. Haar vondsten deelt ze graag met ons.
Gouden tips heb je nooit genoeg. Daarom vragen wij aan boegbeelden wat hun best bewaarde geheimen zijn. Van een eyeopener die ze ooit hebben opgeduikeld tot een inzicht die ze vanuit de wetenschap toepassen. Dit keer deelt Charlotte Labee, schrijver van het boek Brain Balance, haar gouden tips.
1. Denk wat vaker aan je hersenen
“Ik heb jarenlang niet bewust stilgestaan bij de functies van mijn hersenen. Terwijl: bij gedachten, bij negatieve gevoelens, bij je energieniveau, maar ook bij fysieke klachten zijn je hersenen de aanstichter. Toen ik meer leerde over de werking van onze hersenen kwam ik er achter dat alles start in ons brein. En hoe gezonder je brein is, hoe beter alle processen gaan. Dat start al bij het krijgen van een rustiger hoofd.”
2. Start met intermittent fasting
“Voor mij is het een levensstijl: niet te veel eten, niet het hele systeem wat hard voor me aan het werk is dag in dag uit overbelasten. We leven in een maatschappij waarin het zo normaal is overal maar te kunnen eten, wanneer en waar we maar willen. Maar vroeger aten we soms ook tijden niet. Daarentegen wordt de westerse wereld steeds ongezonder, met alle bewerkte voeding wat uit fabrieken komt. Intermittent fasting zorgt ervoor dat ik energie krijg en helder ben. De energie die normaal naar voedselverbranding gaat kan nu ergens anders heen, bijvoorbeeld naar je hersenprocessen.”
3. Ga de natuur in
“In de natuur geniet ik en kom ik – mijn brein en lichaam – tot rust. Het groen, de vogels, dieren, zelfs de bladeren die valleen in de herfst. Beweging zoek ik ook in de natuur; je zult mij niet snel in de sportschool vinden. Iedere dag maak ik een flinke wandeling, drie keer in de week doe ik aan yoga en mediteren doe ik iedere dag. Ik geniet daarvan en merk dat het me zoveel balans brengt. De snelle wereld veranderen we niet, maar wel hoe jij daar als mens mee omgaat.”
4. Plan ademmomenten
“Ik raasde letterlijk jarenlang door mijn eigen leven en soms verval ik in dat oude patroon. Het eerste wat ik mezelf dan altijd vraag is: Hoe gaat het met je ademhaling? Waardoor mijn bewuste systeem ineens denkt: ‘ademhaling, oh ja, die is er ook nog’. Door de snelheid waarin we ons leven soms leven, vergeten we goed adem te halen. Ik heb hier als kind al last van gehad, een ademcoach gehad en vond het toen onzin, zweverig. Maar in deze periode van mijn leven hecht ik er zoveel waarde aan. Ik plan soms bewust ademmomenten op een dag, en hoe vaker je dit doet, hoe rustiger je ademhaling onbewust wordt.”
5. Luister naar lichamelijke signalen
“Wanneer ik te druk ben en weinig balans heb, krijg ik rugklachten. Dat is het teken dat mijn lichaam aangeeft: ‘doe het eens rustig aan, je bent aan het rennen als een kip zonder kop’. Ik trek dan direct aan de handrem, gooi mijn agenda leeg en geef bij vrienden eerlijk aan dat het dan even teveel is geweest. Een combinatie van een lange wandeling en een uur voor me uitstaren met een kop thee geven me het inzicht: rennen is nergens voor nodig. Hoe druk ik ook ben, ik investeer altijd in onze gezondheid, daar doe ik geen concessies meer in. En dat betekent zowel voor je brein als voor je lichaam zorgen.”
6. Eet voeding voor je brein
“Ik was nooit een hele gezonde eter. Ik at groenten, verder bestond mijn voeding uit veel brood, witte geraffineerde suikers, en veel snelle happen. Pas toen ik erachter kwam dat het soort voeding dat je eet ook invloed heeft op alle neurotransmitters en hormonen die aangemaakt worden, ben ik me in voeding gaan verdiepen. Ik vond het fascinerend dat je darmen je hersenen en dus jouw mentale gestel zo enorm kunnen beïnvloeden. Dankbaar ben ik door mijn orthomoleculaire opleidingen dat ik daardoor als mens zo enorm heb kunnen ontwikkelen.”
Eerder deelde Charlotte Labee haar tips voor een brein in topconditie. Lees ze hier.