Gelukkiger zijn: het lijkt haast een onmogelijk sprookje in een tijd waarin onzekerheid hoogtijdagen viert door de pandemie, raciale spanningen en sociale ongelijkheid. Mindfulness biedt je echter het gereedschap om jezelf per direct gelukkiger te maken. Mindfulness expert Marisa Garau gaat in op het hoe en wat van gelukkiger zijn, en hoe je dit zelf in twee makkelijke stappen kunt bewerkstelligen.
Ons ego spiegelt ons altijd voor dat ons geluk afhankelijk is van omstandigheden in de buitenwereld. Als ik nou maar een andere baan had… Als mijn manager nou maar niet zo moeilijk was… Als ik nou maar in een andere straat woonde…
Voorbijgaande aard
In de werkelijkheid zijn al deze ideale omstandigheden echter van voorbijgaande aard. Een nieuwe baan, een makkelijke manager en een aantrekkelijke straat zullen na verloop van tijd hun eigen minpunten aan je onthullen… waardoor je ego weer met nieuwe voorwaarden en wensen aan de slag zal gaan om je nu heus ècht gelukkiger te maken.
Verkeerde beslissingen
De vraag is: hoe kun je gelukkiger zijn zonder jezelf afhankelijk te maken van omstandigheden in de buitenwereld? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet je inzien dat het negatieve gedachten zijn die gevoelens van onrust en ontevredenheid veroorzaken. Als je mindless bent, dan sta je je gedachten toe om te doen en laten wat ze maar willen. En dat is niet zo best, want zodra gedachten die vrijheid krijgen, hebben ze de neiging om te focussen op negatieve dingen: de aandacht die je in je jeugd hebt gemist, je mislukte huwelijk of al die verkeerde beslissingen die je hebt genomen.
Managen van gedachten
De sleutel tot innerlijk geluk ligt dus in het managen van je gedachten zodat ze je niet kunnen gaan overheersen met al hun negatieve kletspraatjes. Maar hoe doe je dat op mindful manier?
Stap 1. Wees streng tegen negatieve gedachten
Pieker-gedachten gedragen zich als kleine kinderen en willen voortdurend je aandacht. Zodra je merkt dat een bepaalde gedachte je meetrekt in negatief gezeur over bijvoorbeeld je niet-zo-spectaculaire carrière, stel dan een duidelijke grens. Je zegt tegen die gedachte: Ik weet dat je er bent en dat je aandacht wilt, en dat is prima, ik zie en erken je. Maar ik ga niet in je paniekerige suggesties mee, sorry. Ik richt me nu weer op wat ik aan het doen ben. Ga maar lekker buitenspelen en blijf voorlopig uit m’n buurt.
Laat je niet verleiden om in de inhoud van dit soort pieker-gedachten mee te gaan, want nare gedachten roepen nare gevoelens op zoals stress, angst en frustraties. Wees direct en wees strikt, en oefen dit zo vaak als je maar kunt: elke keer dat je merkt dat je ego je in negatieve denk-cirkels wil trekken.
Stap 2. Waardeer alles wat goed is
Krijg je wat meer handigheid in het beperken van zeur-gedachten, dan ga je elke dag opschrijven wat er goed is in je leven. Schrijf je eigenschappen op waar anderen mensen je zo om waarderen, en geef jezelf bijvoorbeeld een welgemeend compliment als je een voor jou moeilijk project tot een goed einde hebt gebracht. Kijk ook eens goed om je heen in je eigen omgeving. Waardeer het fijne huis waar je woont, je mooie meubels, het gezonde voedsel wat je elke dag op tafel zet. Waardeer de bomen in je straat, de winkelier op de hoek, het kleine maar verzorgde speeltuintje in je wijk.
Ontwikkel de power van positief denken om tegenwicht te bieden aan klaag-gedachten. Zo pak je niet alleen dat eeuwige gepieker in je hoofd aan, maar werk je ook bewust aan een positeve levenshouding waardoor je je al snel een stuk relaxter en weerbaarder zult voelen.
Full-colour
Het lijkt misschien te mooi om waar te zijn, maar deze twee stappen zullen een groot verschil maken in hoe je het leven ervaart. Veel van mijn klanten die met mindfulness beginnen, noemen het zelfs magisch. Het is alsof er een grauwsluier is weggetrokken en je je wereld opeens in full-colour ziet. Het leven hoeft niet langer te voldoen aan de eisen van het ego. Daarentegen werk je aan een gevoel van permanente tevredenheid in jezelf, en merk je dat je niet meer afhankelijk bent van situaties in de buitenwereld.
Meer lezen? Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over gelukkiger zijn.