Grote kans dat je wel eens havermout eet als ontbijt. Maar een nog grotere kans dat je andere mensen hoort praten over havermoutpap en denkt: niet voor mij! Toch eens doen, bijvoorbeeld in combinatie met appel en noten. Of pannenkoekjes, taartbodems en muffins van havermout. Wij geven je zes redenen waarom je meer havermout moet eten.
Havermout zijn de gepelde, gestoomde en geplette haverkorrels. Door die bewerking hoeven de korrels minder lang te worden verhit dan havergrutten. Maar ook al zijn deze haverkorrels gepeld, gestoomd en geplet – ze bevatten nog steeds veel vitaminen, eiwitten en vezels, waaronder het unieke vezel beta glucan.
Waarom zou je meer havermout moeten eten?
1. Havermout geeft veel energie
Haver is een energierijk product en diende eeuwenlang als voer voor werkpaarden op het land. Ook de boeren zelf, die geen cent te makken hadden, aten haver. Soms werd er zelfs drie keer per dag havermoutpap gegeten. Ondanks het eenzijdige voedingspatroon waren de boeren fit en sterk. Haver was krachtvoer en dat is het nog steeds. Ook nu wij soms door het leven stormen als echte werkpaarden, kunnen we deze krachtige energiebron goed gebruiken.
2. Havermout is goedkoop
Tijdelijk wat minder te besteden? Dan is havermout jouw beste budgetvriend! Bij de supermarkt koop je voor minder dan vijftig cent al een pak. Je hebt alleen nog melk nodig en een snuf zout. Zit je echt krap, dan laat je het daarbij. Deze producten uit de supermarkt zijn ook gezond én heel betaalbaar! Qua voedingsstoffen is de pap rijk genoeg. Verlang je toch naar iets meer smaak dan kun je je havermoutpap verrijken met rozijnen, noten, vers fruit, gedroogde zaden en pitten.
3. Deze graan houdt je fit
Ja! Je leest het goed. Door het zetmeel in de haver verteert havermout langzaam. Dit helpt je bloedsuikerspiegel langer op een gelijk peil te houden. Omdat je lang een vol gevoel hebt en ook je bloedsuiker lang stabiel blijft, ben je goed beschermd tegen de magnetische werking van de koektrommel en koelkast.
4. Havermout houdt je darmen gezond
Haver is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen. Haver en in combinatie met vocht zorgt voor een soort slijm. Dit haverslijm zorgt ervoor dat het slijmvlies van de darm bedekt wordt waardoor slechte stoffen zoals bacteriën het slijmvlies minder goed kunnen beïnvloeden. Wist je dat je havermout ook heel goed kan gebruiken als beautyproduct?
5. Haver heeft een goed effect op je hart
Wie zijn hart en zijn bloedvaten wil ontlasten, moet echt vaker havermout eten. Uit onderzoek blijkt dat havermout een speciale vezel bevat: beta glucan. Deze vezel zorgt voor het positieve effect op het cholesterol. Ook de antioxidanten in havermout beschermen je tegen vrije radicalen die het goede cholesterol beschadigen. Deze stoffen doen in havermout hun werk beter als je ze in combinatie eet of drinkt met vitamine C. Het is om die reden aan te raden om de havermout(pap) te combineren met een stuk fruit.
6. Havermout is glutenvrij
Havermout is van nature glutenvrij en daarom een prima alternatief voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) of glutensensitiviteit. Een lekkere en makkelijke ontbijtoptie dus. Blijf alleen wel opletten als je deze granen koopt. Gewone havermout is vaak besmet met gluten uit tarwe, gerst en rogge tijdens de oogst, het transport, de opslag of in de bakkerij. Koop dus een product met een glutenvrij-keurmerk.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.