Ze ruiken heerlijk, zijn natuurlijk en ze zijn zelfs gezond, blijkt uit onderzoek: etherische oliën. Zo worden ze bijvoorbeeld door sommige gynaecologen aangeraden om schimmelinfecties tegen te gaan. Maar het gerucht gaat dat het ook mogelijk is om te koken met etherische oliën. Klopt dat? En is dat gezond?
Kun je koken met etherische oliën?
Medisch antropoloog en aromatherapeut Drs. Harmen Rijpkema: ”Etherische oliën zijn toegestane smaakstoffen in de voedingsindustrie. Dus: ja, je kunt ermee koken. De geur en smaak van een etherische olie is puur en intens. Het verschil tussen verse sinaasappelolie en de verse rasp is bijna niet te ruiken. In tegenstelling tot gedroogde kruiden houden zuivere etherische oliën hun specifieke geur, smaak en ‘chi’: de levensenergie van de bloem of plant. Met een paar simpele spelregels en een beetje creativiteit zijn de mogelijkheden eindeloos.”
”Etherische oliën in de keuken zijn zeer economisch in gebruik: vaak is een druppel al genoeg. Denk bij de keuze van een etherische olie vooral aan de verse ingrediënten die je vaak in de keuken gebruikt, zoals basilicum en citroen. Maar je kunt ook koken met een aantal bloemen en medicinale kruiden. Let wel op bij pittige oliën zoals tijm en oregano, die snel kunnen overheersen. De etherische oliën, maar ook hydrolaten en koudgeperste plantenoliën, kunnen worden gebruikt van voorgerecht tot salade en van gebak tot smoothie.”
Hoe gebruik je ze in de keuken?
”Zoals bij alle aromatherapie zijn veiligheid en dosering de sleutels tot succes. Omdat een druppel etherische olie vaak al meer dan een kilo plantmateriaal bevat, is een druppel meer dan genoeg voor een subtiele smaak aan het gerecht. Gebruik de oliën dus spaarzaam. Besef dat je van een kostbare, geconcentreerde roos, minder nodig hebt dan van een vluchtige citrus.”
”Los etherische oliën altijd eerst op in een plantolie of meng ze goed in bijvoorbeeld yoghurt, room of boter voordat je ze toevoegt aan een gerecht. Voorkom dat je verouderde olie of synthetische stoffen toevoegt. Gebruik ze maximaal een jaar na opening en alle citrusoliën liever nog binnen zes maanden. Kies altijd voor 100 procent natuurzuivere, biologische oliën.”Over weinig zaken kun je zo piekeren als je gezondheid. Gelukkig is er gezondNU’s medisch
team. In de rubriek ‘Deskundige geeft advies’ vragen we aan experts tips over de meest
uiteenlopende gezondheidsonderwerpen. Voor de januari-editie benaderden we Drs. Harmen Rijpkema. Hij is medisch antropoloog en aromatherapeut en weet alles over etherische oliën.