Koffie is voor velen van ons een ultiem genietmoment. Wakker worden met een dampende mok zwart goud, een koffietje doen met je zus of vriendin of even snel een bakkie voor een zware work-out. Maar hoe gezond is dit dagelijkse drankje eigenlijk?
Er gaan veel verhalen rond over de schadelijke effecten van koffie. De cafeïne uit het drankje is slecht voor je, het verhoogt je cholesterolwaarden en ons favoriete warme drankje zou vocht onttrekken. Wat is hiervan waar? Is koffie echt zo slecht als we denken? Tijd voor duidelijkheid.
Koffie is zo slecht nog niet
Vaak wordt gedacht dat het drinken van koffie slecht is voor je gezondheid. Maar er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat ons favoriete zwarte goud juist bepaalde gezondheidsvoordelen heeft. Hoera! Zo kan koffie het risico op hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en Parkinson verlagen. De drank bevat bijvoorbeeld chlorogeenzuur. Dit stofje zorgt voor een langzamere opname van suiker, waardoor je bloedsuikerspiegel stabieler blijft. Deze gezondheidsvoordelen gelden alleen bij een lage hoeveelheid koffie. Meer dan vier kopjes per dag kan deze gezondheidsvoordelen weer tenietdoen.
Cafeïne of decaf?
Cafeïne heeft een enorm slecht imago. Maar in kleine hoeveelheden kan de cafeïne juist zorgen voor een betere concentratie, een verbeterd geheugen en een sterker vermogen om logisch te redeneren. Maar hoe graag we het ook willen, het is niet verstandig om liters koffie te gaan drinken. Een te grote hoeveelheid cafeïne kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, duizeligheid en hartkloppingen. Hoeveel cafeïne te veel is voor iemand verschilt van persoon tot persoon. Ook zorgt cafeïne voor een verhoogt cortisolgehalte. Dit stresshormoon fluctueert van nature gedurende de dag, door het drinken van koffie doe je hier nog een schepje bovenop.
Gemiddeld is een gezonde hoeveelheid één tot twee kopjes. Voor wie liever zo min mogelijk cafeïne binnenkrijgt is er decaf koffie. Voor deze koffiesoort wordt een deel van de cafeïne uit de koffiebonen gehaald door middel van water, stoom of een organische oplosstof. Dit betekent dat er wel degelijk nog cafeïne in decaf koffie zit. De hoeveelheid cafeïne is alleen stukken minder dan in de normale versie van deze drank. Wist je trouwens dat thee óók cafeïne (ook wel theïne) bevat? Hier lees je er alles over.
Koffie als sportdrank
Een kopje zwart goud voor het sporten? Wij zeggen doen! Het kan je helpen je sportprestaties te verbeteren. Koffie zorgt ervoor dat je sneller bent tijdens het sporten en het vergroot je uithoudingsvermogen. Het drinken van dit zwart gouden goedje voordat je gaat sporten maakt dat je tijdens het sporten minder snel vermoeid bent. Daarnaast kan koffie de snelheid en de sterkte waarop je spieren samentrekken vergroten. Hiermee help je dus ook nog eens je spiergroei. Mooi meegenomen!
Leverancier van vocht
Dat koffie vocht zou onttrekken is een fabel. De cafeïne in dit drankje zorgt er wel voor dat we sneller naar de wc moeten. Sneller moeten plassen betekent echter niet dat je ook méér vocht verliest. Je plast namelijk niet méér dan de hoeveelheid vocht die de koffie levert.
Niet alle koffiesoorten zijn even gezond
Hoe gezond je kopje koffie is hangt af van de manier van zetten. Des te beter het drankje wordt gefilterd, des te gezonder je bakkie pleur. Koffie bevat cafestol en khaweol. Deze stoffen verhogen het cholesterolgehalte in het bloed, wat een grotere kans op hart- en vaatziekten met zich meebrengt. Maak je kookkoffie of gebruik je een cafetière? Dan bevat je warme drankje de meeste cafestol van alle koffiesoorten. Gebruik je een papieren filter? Deze koffie bevat het minste cafestol en is daarmee de gezondste koffiesoort. Meer tips over hoe je je favoriete warme drank gezonder kunt maken? Daar schreven we in dit artikel al eerder over.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Beeldmateriaal: Pexels