We eten een kommetje yoghurt bij het ontbijt, eten een plak kaas op ons bammetje tijdens de lunch en maken met melk of room een heerlijke pastasaus. Al die zuivel helpt je niet alleen aan je portie eiwitten, maar aan nog veel meer gezonde voedingsstoffen. Maar kies je dan voor een volle zuivel, halfvolle of magere variant? We vroegen gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur wat de gezondste keuze is.
Waarom is zuivel gezond?
Gezondheidsdeskundige Hetty Crèvecoeur: “Zuivelproducten zijn rijk aan eiwitten, vitamine B2, B12 en calcium. Ze zijn daarom absoluut een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kwark staan bovendien in de Schijf van Vijf. Gefermenteerde zuivelproducten zoals kefir, yoghurt en kwark hebben nog een extra gezondheidsvoordeel. Ze bevatten namelijk goede melkzuurbacteriën. Deze versterken de darmflora en zijn makkelijker te verteren.”
Wat is het verschil tussen volle en halfvolle of magere zuivel?
“Volle zuivel bevat meer (verzadigd) vet en dus ook meer calorieën dan halfvolle zuivel of magere zuivel. Zo bevat een glas volle melk ruim drie gram vet. Ik ben een voorstander van het eten van volle zuivelproducten. De natuurlijke vetten die erin zitten, zorgen dat je langer vol zit en houden je bloedsuikerspiegel stabiel.”
Wat kun je het beste kiezen?
“Halfvolle en magere melkproducten hebben exact dezelfde samenstelling als volle melkproducten qua eiwitten en vitamines en mineralen. Het enige verschil is dat halfvolle zuivel en magere zuivel minder vet en daardoor ook minder calorieën bevatten dan volle zuivel. Vaak kiezen mensen die willen afvallen hierdoor voor magere zuivelproducten. Ik ben daar geen voorstander van. Van magere zuivelproducten zit je minder lang vol en dat zorgt dat je sneller trek kan krijgen. Wil je afvallen? Dan pleit ik dus juist voor volle zuivelproducten.”
Hoe zit het precies met kaas? Is kaas gezond? En welke kaassoort kun je het beste kiezen? Hier lees je hoe (on)gezond kaas eigenlijk is.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.