Weg met de verdrietige drie-eenheid ijsbergsla, komkommer en tomaat die de Nederlandse huishoudens domineert. Weg met de slappe slaatjes! Culinair redacteur én tv-kok Bibi Loomans laat je zien dat een salade hét gerecht is voor creativiteit in de keuken. ”Mijn missie? Mensen ‘bekeren’ tot saladefans!”
Wie het juninummer van Gezondnu heeft gelezen, heeft de kleurrijke salades uit het gloednieuwe boek Zin in Salade van Bibi Loomans vast al gespot. Want Koffietijd mag dan wel van de buis gaan, tv-kok Bibi Loomans kookt vrolijk verder. Met haar nieuwe boek Zin in Salade bewijst ze dat een salade zoveel meer kan zijn dan sneue blaadjes sla.
Salade als heuse maaltijd
Salades hebben allang niet meer een geitenwollensokken-imago. Het is tegenwoordig zelfs onmisbaar als maaltijd. ”Ik zou het alleen niet zozeer geitenwollensokken-imago noemen”, vertelt Bibi. ”Wel denk ik dat veel mensen salades zien als saai. Iets dat je alleen eet als je op dieet bent. Dat imago is ook niet gek als je kijkt naar het aanbod salades in de gemiddelde horecazaak. Er is nog veel te weinig creativiteit en aandacht voor groenten. Jammer, want daardoor kiezen mensen het ook minder snel. Een salade is veel meer dan een blaadje sla en kun je zo rijk en spannend maken als je zelf wil. Je kunt het aanvullen met peulvruchten, granen en eiwitten bijvoorbeeld. Dit zijn vullende groenten boordevol voedingsstoffen waar je energie van krijgt. Je kunt er ook groene asperges, broccoli, zoete aardappel en pompoen voor gebruiken! Hierdoor is het absoluut een maaltijd. Ook geef ik bij veel salades als tip dat het lekker is met aardappeltjes, een visje, stukje vlees, gevogelte of vega-vervanger. Als onderdeel van het AVG’tje zou je kunnen zeggen en dan dus zéker een maaltijd!”
Goede voorraadkast en juiste dressing
Groenten spelen dus een belangrijke rol in een salade, maar wat is nog meer het geheim van een geslaagde salade? ”Absoluut een goede voorraadkast”, zegt Bibi. ”Ik noem het ook wel mijn saladebar. Met de juiste ingrediënten in huis maak je die blaadjes sla namelijk heel eenvoudig een stuk spannender, interessanter en lekkerder. Dan ga je er van door eten en krijg je dus echt zin in salades! In mijn boek tip ik extra recepten die je kan gebruiken in allerlei salades. Denk aan zelfgemaakte kruidenolie, dukkah, gemarineerde feta of bagelmix.”
Naast een goede voorraadkast deelt Bibi nóg een geheim voor de perfecte salade: dressing. ”Een salade valt of staat ermee. Het is belangrijk om te weten wanneer je het toevoegt: bij slasoorten juist net voor serveren en bij sterkere bladgroenten, zoals boerenkool of spruitjes juist aan het begin zodat de groenten zachter van structuur worden en rauw eetbaar zijn. Een gouden tip, dus.”
Favoriete salade uit Zin in Salade
Om veel inspiratie op te doen staat het boek van Bibi vol watertandende salades. De recepten zijn verdeeld onder de seizoenen. Maar welk recept is haar favoriet? ”De coeur de boeuf met vitello tonato is bij iedereen geliefd, ook bij mij, omdat het zo goed laat zien hoe je één groente op een leuke manier enorm veel smaak kan geven. De kruidenolie in dit recept maakt het ook af. Daarnaast heeft de melanzane parmigiana hetzelfde effect, omdat je de aubergine knapperig maakt met een jasje van broodkruim en parmezaanse kaas. Heerlijk!”
‘Bekeren’ tot saladefans
Naast overheerlijke recepten worden er in het kookboek ook allerlei handige tips gedeeld. Voor wie dit boek zéker een must is? Daar weet Bibi wel een antwoord op: ”Dit boek is voor mensen die zich niet kunnen voorstellen zin te hebben in een salade, want hen wil ik overtuigen dat je met bovenstaande tips echt lekkere, smaakvolle en spannende salades kan maken. Mijn missie is dan ook deze mensen te ‘bekeren’ tot saladefans! Maar ook voor de bestaande saladefans die steeds maar terugvallen op hun bestaande repertoire en op zoek zijn naar nieuwe inspiratie voor bij de barbecue, een etentje of gewoon voor doordeweeks.”
Winnen!
Zin gekregen in een spetterende maaltijdsalade en benieuwd naar de recepten van Zin in Salade? Goed nieuws! Wij mogen drie exemplaren weggeven! Meedoen en kans maken op een zomer bomvol heerlijke saladerecepten? Vul vóór 26 juni 2023 het winformulier in via deze link. Tuintafel dekken maar!
Zin in Salade is verkrijgbaar voor € 27,99 euro in de lokale boekwinkel en online.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Foto: Saskia Lelieveld