Je maag knort, je verlangt naar alles wat eetbaar is en je raakt geïrriteerd bij het minste of geringste. Het idee dat je nog lang met deze honger blijft rondlopen, maakt je zelfs chagrijnig. Toeval? Nee. Honger hebben heeft echt effect op hoe je je voelt. We leggen uit hoe dat komt.
Het ene moment ben je het zonnetje in huis en plotseling voel je je slecht, prikkelbaar en word je zelfs boos. De oorzaak: een knorrende maag. Er is zelfs een benaming voor dit fenomeen: ‘hangry’, een samenvoeging van de woorden hunger en angry, oftewel honger en boosheid. Klinkt lollig, maar volgens wetenschappers is het hartstikke serieus. Chagrijnig worden omdat je honger hebt, heeft zelfs meerdere oorzaken.
Brandstof voor je hersenen
Als je niet genoeg hebt gegeten of te lang rond blijft lopen met honger, laat je lichaam dit meteen weten. Je concentratie wordt slechter, je gaat fouten maken en je humeur slaat compleet om. Dit heeft ten eerste te maken met het dalen van de hoeveelheid glucose in je lijf. Omdat glucose de brandstof is voor je hersenen, gaan je hersenen bij een tekort in de spaarstand en worden belangrijke functies – zoals het onder controle houden van je emoties – tijdelijk uitgeschakeld. Het is één van de verklaringen waarom je uit het niets fel uit de hoek kunt komen.
Adrenaline en cortisol
Bovendien geven je hersenen bij het dalen van je bloedsuikerspiegel een seintje door aan andere organen. Deze organen krijgen de opdracht om hormonen aan te maken om meer glucose te produceren. Adrenaline en cortisol zijn twee van deze hormonen en kunnen je humeur flink in de war schoppen en je gestrest maken. Biologisch gezien was dit vroeger heel nuttig, omdat het opgejaagde gevoel en de boosheid ervoor zorgde dat je je maaltijd, die je meestal niet voor jezelf had, kon verdedigen. Overal en de hele dag kunnen eten was toen nog niet vanzelfsprekend.
Honger vinden we vervelend
Volgens wetenschappers aan de universiteit van North Carolina is chagrijnig worden door een hongerig gevoel ook iets psychisch. Dit heeft te maken het feit dat we honger interpreteren als iets vervelends. Honger hebben is negatief, terwijl verzadiging als iets positiefs wordt gezien. Voor een studie ondervroegen de wetenschappers 400 mensen over hun gevoel als ze honger hadden. De proefpersonen kregen tijdens het onderzoek onder andere verschillende afbeeldingen te zien die positieve, negatieve of neutrale emoties opriepen. Mensen die honger hadden en eerst een negatieve afbeelding hadden gezien, reageerden ook negatiever op de andere afbeeldingen.
3 tips om honger te voorkomen
Vaak honger en het gevoel dat je boos, gestrest of geïrriteerd wordt? Met deze drie tips voorkom je het.
1. Wees je bewust van je hongergevoel
Begint je maag te knorren, negeer dit dan niet. Je lichaam geeft niet voor niets het signaal af. Door bewust te zijn van je hongergevoel, kun je zelf invloed hebben op je humeur. Want als je van jezelf weet dat die knorrende maag een vervelend gevoel oproept, kun je meteen ingrijpen.
2. Zet eiwitten en vetten op het menu
In een gezonde en voedzame maaltijd horen eiwitten, vezels en onverzadigde vetten thuis. Deze voedingstoffen geven langer een verzadigd gevoel. Eet je vooral veel suiker, koolhydraten en verzadigd vet? Dan is de kans op honger en een chagrijnig humeur groter.
3. Zorg dat je voldoende slaapt
Een brak gevoel na een slapeloze nacht, werkt honger in de hand en daarbij ook weer dat korte lontje. Rust en regelmaat – en geen beeldschermen tot laat in de nacht – zijn belangrijk.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.