Er gaat niets boven een lekkere sappige appel, rijpe banaan of frisse komkommer tijdens de warme zomerdagen. Maar hoe voorkom je dat fruit en groente binnen no-time slap en verschrompeld op je fruitschaal ligt? Met vier simpele tips blijven deze vitaminebommen ook vers in de zomer.
Fruit en fruitvliegjes: helaas vinden ze elkaar altijd weer. Vervelend, want die beestjes maken een potje van jouw intentie gezond te eten. En dan hebben we het niet eens over de hitte waar groente en fruit ook niet blij van wordt. Zo help je je groente en fruit vers de zomer door:
Tip 1: Maak een fruit- en groenteplanning
Heb je eindelijk vakantie, moet je alsnog een planning maken. Als je ergens niet aan moet denken, dan is dat het wel. Gelukkig is het maken van een fruit- en groenteplanning helemaal niet moeilijk. Zet bladgroenten en zacht fruit als aardbeien en bessen bovenaan de lijst onder de categorie ‘kort houdbaar’. Deze fruit- en groentesoorten bederven erg snel, dus zorg ervoor dat je ze binnen drie à vier dagen eet. Komkommers, sla en druiven zijn net wat langer houdbaar en paprika, peren en tomaten pronken op de derde plek. Wist je dat appels en wortelen nog langer vers blijven? Je kunt ze vergelijking met aardappelen en ui. Een fruit- en groenteplanning werkt eigenlijk hetzelfde als een werkplanning: je kijkt waar de prioriteit ligt en als je deadline (de houdbaarheid) het toelaat, schuif je het een dagje op.
Tip 2: Bewaar groente en fruit op de goede plek
Er zijn drie plekken waar groente en fruit blij van worden: de koelkast, fruitmand of kelder. Onthoud goed dat elke fruit- en groentesoort een gebruiksaanwijzing heeft. Terwijl vrucht- en wintergroenten buiten de koelkast goed blijven, staan bladgroenten en voorgesneden groenten juist te springen om een plekje tussen de potjes jam en augurken in de koelkast. Vergeet niet om verpakte groenten in hun jasje te laten totdat je ze gaat bereiden, want zo blijven ze langer vers. Hoe dat bij fruit zit? Dit rijtje van fruitsoorten houdt absoluut niet van de koelkast: bananen, citrusvruchten, ananas en meloen. Bewaar ze in de fruitschaal of houd ze koel in de kelder.
Tip 3: Geef fruitvliegjes geen kans
Was je fruit eerst grondig onder stromend water voordat je het op de fruitschaal legt. Zo wordt het minder aantrekkelijk voor fruitvliegjes. Hebben de vliegjes toch de fruitschaal in het vizier? Lok ze dan met een laagje alcohol. Zet ergens een bijna lege wijnfles met een laagje wijn of bakje azijn met een druppel vloeibare zeep.
Tip 4: Red overrijpe groente en fruit
Kon je die planning echt niet bijbenen of was je wat te enthousiast met het inslaan van groente en fruit? Dan is er nog één optie: redden wat er te redden valt. Zo kun je slablaadjes, hoe verschrompeld ook, bijna nieuw leven inblazen door ze in een grote kom met water te doen. Voeg wat ijsblokjes toe en draai, alsof het een heksensoepje is, wat rondjes. Het schijnt te werken. Als je fruit en groente echt niet meer te redden is, kun je er altijd nog een fruitsmoothie van maken. Je hoeft die vlekkerige bananen dan niet weg te gooien en misschien nog wel belangrijker: het is lekker én gezond!
Foto door: Julian Hanslmaier op Unsplash
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.