Wanneer we moe zijn grijpen we al gauw naar suikers. Niet zo gek, want suikers geven een razendsnelle boost aan energie. Helaas is dit niet voor lange duur. Al gauw ervaar je een enorme (suiker)dip. Hoe zorg je ervoor dat je langdurig méér energie uit voeding haalt? Juist, goede voedingsstoffen. Wij verzamelden een aantal praktische tips.
Zilvervliesrijst en volkoren bammetjes
Ga voor volkoren. Bij volkoren producten wordt de hele graan- of rijstkorrel gebruikt om het product te maken, inclusief het vliesje dat om de korrel zit. Dit betekent dat jouw lijf kan profiteren van alle vitamines en vezels die het vliesje van deze korrels bevatten. Maak bijvoorbeeld eens deze gezonde sauzen bij een volkoren pasta. Ook goed om te weten: dít is het verschil tussen snelle en langzame koolhydraten.
Maak plaats voor goede vetten
Vermijd je vetten in een poging tot afvallen? Nergens voor nodig. Hoewel vetten inderdaad meer calorieën bevatten dan koolhydraten en eiwitten zijn vetten erg belangrijk voor een fit lijf. Onverzadigde vetten (goede vetten) zijn een bron van energie én vitamines. Deze vetten bevatten vitamine A, vitamine E, vitamine D en essentiële vetzuren (vetzuren die je lichaam niet zelf kan maken). Je vindt goede vetten in noten, vloeibare oliën, avocado, vette vis en zaden.
Eet eiwitrijk
In de fitnesswereld ligt er vaak té veel focus op het binnenkrijgen van voldoende eiwitten. Natuurlijk hoef je je niet helemaal suf te eten aan eiwitten. Maar ons voedingspatroon bestaat vaak voor een groot deel uit koolhydraten. Denk aan brood, pasta, aardappels, koekjes. Koolhydraten passen zeker in een gezond voedingspatroon, maar wanneer je overwegend koolhydraten eet kan je bloedsuikerspiegel flink gaan schommelen. Bekijk eens per maaltijd of je naast koolhydraten ook eiwitten en gezonde vetten op je bord hebt liggen. Zó voeg je meer eiwitten aan je maaltijden toe:
- Eet een schaaltje kwark naast je ontbijt
- Drink een glas melk bij de lunch
- Beleg je boterham met hüttenkäse of deze kikkererwtensalade
- Eet een gekookt eitje als tussendoortje (of ga voor gevulde eieren)
- Voeg peulvruchten, tofu, vis of kip toe aan je avondmaal of lunchsalade
Drinken, drinken, drinken
Voldoende vocht binnenkrijgen is essentieel voor een goede vochtbalans in je lichaam. Een tekort aan vocht kan zorgen voor vermoeidheid en hoofdpijn. Drink bij voorkeur water of water met een lekker smaakje. Het grootste gedeelte van onze vochtbehoefte krijgen we binnen door het drinken. Maar ook voeding bevat vocht. Zo kun je meer groente, fruit, soep en yoghurt op het menu zetten om je lichaam aan haar vochtbehoefte te helpen.
Check je vitamines
Wanneer je tekorten hebt in je vitaminebehoefte kun je je vermoeid gaan voelen. Eet daarom gevarieerd en probeer groente en fruit te eten in alle kleuren. Blijf je een vermoeid gevoel houden? Laat je vitaminelevels checken via de huisarts. Wanneer je vegetarisch of veganistisch eet kun je bijvoorbeeld een tekort aan vitamine B12 hebben.
Eet voldoende
Voeding is energie. Krijg je te weinig voeding (en daarmee voedingsstoffen) binnen, dan gaan we ons moe en futloos voelen. Klinkt logisch. Toch zijn er veel mensen die in een poging tot afvallen te weinig eten. Maar is minder eten dan niet juist nodig als je wil afvallen? Zeker niet, voldoende eten blijft van essentieel belang, óók als je wil afvallen. In dit artikel bespreken we hoe je zelfs kunt afvallen door méér te eten.
Minder suiker is meer energie
Schommelingen in je bloedsuikerspiegel zijn de boosdoener van een schommelend energieniveau. De oorzaak van een onstabiele bloedsuikerspiegel? Suiker! We geven toe: minder suiker eten is lastig. Aan veel producten wordt namelijk suiker toegevoegd. Toch is het niet onmogelijk. Wij geven je tips om toegevoegde suikers op etiketten van voedingsmiddelen te spotten.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.