Een ritje in de achtbaan, een sportprestatie of een andere spannende situatie? Dan is de kans groot dat de adrenaline door je lijf stroomt. Maar wat doet adrenaline met je gezondheid en kun je er ook te veel aanmaken? Kortom: hoe gezond is het eigenlijk voor je?
Zoals we al even aangaven komt adrenaline voor tijdens het sporten, wanneer je in een spannende situatie belandt of het koud hebt – of juist warm. Zelfs als je pijn, dorst of honger hebt maakt je lichaam adrenaline aan. Al deze situaties zijn stressprikkels voor je lichaam. Deze stresstoestand is niet comfortabel voor je lichaam en om dit te compenseren past je lichaam zich aan aan de situatie. En dat doet je lijf door – jawel – adrenaline te produceren.
De invloed op je lijf
Adrenaline is een stresshormoon. Onder invloed van stressprikkels – bijvoorbeeld wanneer je gaat sporten – wordt dit hormoon in de bijnieren aangemaakt waarna het in je bloed terechtkomt. Via je bloed wordt adrenaline door je lichaam verspreidt om je in een ‘vlecht-of-vlucht-toestand’ te brengen. Je pupillen verwijden, je ademhaling versnelt, er komt meer glucose (suiker) in je bloed terecht, je hartslag gaat omhoog en je bloeddruk stijgt. Tegelijkertijd met adrenaline maakt je lichaam ook noradrenaline aan. Dit hormoon lijkt op adrenaline, maar heeft als functie om meer bloedtoevoer naar de hersenen en het zenuwstelsel te zorgen. Waardoor je in een stresssituatie een beter geheugen hebt. Kortom: je bent klaar voor actie. Dit gevoel zorgt ervoor dat je in deze situaties alert bent.
Wanneer is adrenaline niet gezond meer?
Met een gezonde portie spanning – of stress – is niks mis, maar je lichaam kan ook stresshormonen gaan produceren op het moment dat er helemaal geen echte stressprikkel is. Zolang de adrenaline die je lichaam produceert wordt gebruikt voor actie is er niks aan de hand. Dit is ook de reden dat beweging helpt tegen stress ondanks dat je juist stresshormonen aanmaakt tijdens het sporten. Maar gaat er meer adrenaline door je lichaam gieren terwijl dit niet gebruikt wordt? Dan stapelt dit stresshormoon zich op in je lichaam. En dit kan bijvoorbeeld deze 8 onverwachte klachten opleveren. De truc is daarom om bij stress juíst de situaties waarin je adrenaline verbruikt op te zoeken. Lees dit artikel met tips om te ontladen en ontspannen.
Meer Gezondnu? Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.