Je voelt een vreemde pijn opkomen of merkt een raar plekje op dat er voorheen niet zat. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig, maar bij sommige klachten is het verstandig om alert te zijn. Bepaalde symptomen kunnen namelijk wijzen op kanker.
In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 116.000 mensen de diagnose kanker. Elke soort kanker heeft zijn eigen symptomen. Vaak komen de eerste klachten pas in een laat stadium op, maar dankzij betere behandelingen en diagnoses zijn de overlevingskansen van kankerpatiënten het afgelopen decennium flink gestegen. Voorkomen is beter dan genezen, dus is alertheid bij bepaalde klachten erg belangrijk.
Symptomen van kanker
KWF Kankerbestrijding heeft daarom een lijst opgesteld met de tien meest voorkomende symptomen die op deze ziekte kunnen wijzen. Herken je één van deze klachten en houdt het langer dan vier weken aan? Ga dan direct naar de huisarts.
1. Slikklachten
Van keelpijn heeft iedereen weleens last. Je hebt een verkoudheid te pakken of je hebt nog iets te hard meegezongen tijdens een concert. Slikken gaat dan moeizaam. Maar heb je langdurig last van slikklachten, zoals pijn of als het eten niet goed zakt of blijft steken in je slokdarm? Negeer deze klachten dan niet en neem contact op met je huisarts.
2. Aanhoudende heesheid of hoest en bloed in slijm
Ben je al een tijdje hees of schor? Heb je een hoest die niet overgaat? Of zit er bloed bij het slijm dat je ophoest? Dan kan dit een signaal zijn van je lijf dat er meer aan de hand is. Vooral als je rookt moet je hierop letten. Heb je deze klachten langer dan drie weken? Ga dan naar je huisarts.
3. Verdikking of knobbeltje in je lichaam
Heb je een verdikking of knobbeltje in je hals, oksel of lies? En zit die er na drie weken nog? Ga dan naar je huisarts. Dit geldt ook voor een knobbel of afwijking aan een teelbal: op kanker.nl lees je hoe je deze het beste checkt.
Ben je ongesteld en voel je een knobbel of bobbel in je borst? Wacht dan tot na je menstruatie. Rond de menstruatiecyclus wisselt je hormoonspiegel namelijk flink wat je merkt aan je borsten. Gaat het niet weg en wordt de knobbel of bobbel niet kleiner? Ga dan naar je huisarts. Borstkanker is namelijk één van de meest voorkomende kankersoorten bij vrouwen. Hoewel borstkanker vaak ontdekt wordt door een knobbeltje in de borst, is dit niet het enige symptoom waaraan je de ziekte kunt herkennen. Hier vertellen je meer over de 12 symptomen van borstkanker.
4. Een plekje of knobbeltje op de huid
Niet alleen bobbeltjes in je lichaam kunnen signalen zijn van je lijf dat je alert moet zijn op je gezondheid, maar ook plekjes en knobbeltjes óp je huid. Let bijvoorbeeld op wondjes, zweertjes of schilferende plekjes op de huid die niet binnen een paar weken genezen.
5. Je ontlasting verandert zonder reden of er zit bloed bij
Breng je een bezoek aan het kleinste kamertje, kijk dan eens vaker achterom na een toiletbezoek. Je ontlasting zeg namelijk veel over je gemoedstoestand. Zorg dat je ontlasting zacht blijft: eet gezond met veel vezels, drink genoeg water en beweeg elke dag. Verandert de kleur of structuur van je ontlasting? Neem dan eens je gezondheid onder de loep. Houden de klachten aan dan is het verstandig om een bezoek te brengen aan de huisarts. Ook belangrijk om te weten: spot je slijm of bloed bij je poep, dan kan een aambei of een scheurtje in de anus de oorzaak zijn, maar het kan ook een signaal zijn van je lichaam dat er meer aan de hand is. Ga hiermee dus naar de huisarts als je het niet vertrouwt.
6. Veranderingen bij het plassen of bloed in je plas
Niet alleen je ontlasting, maar ook je urine zegt meer over je gezondheid dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende geuren en kleuren van je urine. Heb je moeite met plassen, doet plassen pijn en heb je deze klachten langer dan een week? Ga dan naar de huisarts. Ook als je bloed bij je plas ziet is het verstandig om aan de bel te trekken bij de huisarts.
7. Onverklaarbare moeheid
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Je slaapt slecht, ervaart stress of hebt een vitaminetekort. Maar je kan ook moe zijn zonder te weten waarom. Vermoeidheid kan namelijk wijzen op een onderliggend probleem. Vertrouw je het niet, ga dan naar de huisarts.
8. (Moeder)vlekken die nieuw zijn of veranderen
Plekjes die je niet eerder hebt gezien, bijvoorbeeld moedervlekken die die ineens groter zijn of een andere vorm of kleur hebben kunnen wijzen op een onderliggend probleem. Let ook op moedervlekken die jeuken of bloeden. Een verandering van de huid kan namelijk een signaal zijn van huidkanker. Bij huidkanker geldt altijd: voorkomen is beter dan genezen. En: er op tijd bij zijn kan je redding zijn. Roel Genders, dermatoloog bij LUMC vertel in dit artikel meer hoe je huidkanker kan herkennen.
9. Bloed of afscheiding uit je vagina
Over irritatie ‘daar beneden’ hebben we het liever niet. Toch komen vaginale problemen veel voor. Hoewel bloedverlies maandelijks terugkeert, kan het ook op onverklaarbare momenten voorkomen. Bloed je tijdens of na de seks of na de overgang en houden de klachten aan? Licht dan de huisarts in. Ook is het verstandig om je afscheiding in de gaten te houden. Check bijvoorbeeld regelmatig de kleur, structuur en geur.
10. Je valt af zonder reden
Verlies je gewicht zonder duidelijke reden? Dus niet omdat je aan het afvallen of sporten bent? Dan kan er meer in je lijf aan de hand zijn. De huisarts kan je helpen om het onderliggende probleem te onderzoeken en kanker uit te sluiten.
Disclaimer: deze symptomen hoeven niet te wijzen op kanker. De klachten kunnen ook bij andere ziektes voorkomen of andere oorzaken hebben.
De Kankeratlas
Huh, de kankeratlas? Juist! Op deze kaart worden de 24 meest voorkomende kankersoorten in Nederland in kaart gebracht. Per regio geeft de atlas aan of het aantal diagnoses van een bepaalde kankersoort hoger, lager of gelijk is aan het Nederlandse gemiddelde.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.