Je eet netjes drie maaltijden per dag, eet tussendoor nog wat, maar wat je ook in je mond stopt: het hongergevoel blijft. Vervelend, want voor je het weet trek je een zak chips open of hunker je naar chocolade. Een kwestie van verkeerd eten of is er meer aan de hand? Dit zijn de belangrijkste oorzaken van altijd honger hebben.
Misschien is het volgende jou ook weleens opgevallen: als je met een knorrende maag over het station loopt, verlang je naar alles wat zout, zoet en vet is. En nooit naar een appel of stuk komkommer. Dat we zwichten voor energierijk voedsel als we honger hebben, is biologisch bepaald. Ons lichaam is erop gemaakt om energie vast te houden, omdat voeding vroeger schaarser was dan nu. Als je honger hebt, is de kans op een snackattack dus groot. Maar waar komt die honger vandaan? Tim Klaassen, onderzoeker naar eetgedrag bij het Maastricht UMC+ somt de belangrijkste oorzaken op.
Oorzaak 1: Hormonen uit balans
Voel je je na het eten bijna meteen weer hongerig? Eén van de oorzaken kan zijn dat het aan je hormonen ligt, zegt Klaassen. “Continu honger hebben, kan betekenen dat je honger- en verzadigingshormonen uit balans zijn. Dit komt veel voor bij mensen met overgewicht. Wie te zwaar is heeft meer vetweefsel, waarin het verzadigingshormoon leptine wordt aangemaakt. Doordat dit in grote mate wordt aangemaakt, wordt het brein minder gevoelig voor veranderingen in de bloedspiegels van dit hormoon. Dat zorgt ervoor dat je vaker honger hebt.”
Oorzaak 2: Een medisch probleem
Vaak honger hebben, kan soms ook een medische oorzaak hebben. “Er zijn aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat iemand continu honger heeft. Een voorbeeld daarvan is een te snel werkende schildklier. Die zorgt ervoor dat het metabolisme in rust verhoogt, waardoor er meer energie verbruikt wordt.” Er zijn zelfs medicijnen die ervoor kunnen zorgen dat je meer honger krijgt. De bekendste zijn antipsychotica, antidepressiva en corticosteroïden.
Oorzaak 3: Te weinig eiwitten
In een gezonde en voedzame maaltijd horen eiwitten, vezels en onverzadigde vetten thuis. Eet je vooral veel suiker, koolhydraten en verzadigd vet? Dan is de kans op honger groter. ”Eiwitten en vezels geven je langer een verzadigd gevoel, terwijl bij het eten van verzadigde vetten en snelle koolhydraten, zoals fastfood en wit brood, de honger sneller terugkomt.” Helaas is het wel zo dat calorierijk eten voor meer activiteit in het beloningscentrum zorgt. Dat maakt kiezen voor ongezond nóg aantrekkelijker. “Wees je daar bewust van.”
Oorzaak 4: Stress zorgt voor honger
Dat stress invloed heeft op je functioneren weet bijna iedereen, maar het kan zelfs de veroorzaker zijn van je snackattacks. De rol van stress bij het krijgen van honger of de zin in snacken, is goed onderzocht, zegt Klaassen. “Stress zorgt voor een verhoging van het stresshormoon cortisol, wat het hongergevoel kan versterken. Als dit lang aanhoudt – wat bij chronische stress het geval is – kan ook het hongerhormoon ghreline verhoogd zijn. Ook kan een snackattack een zogeheten coping-mechanisme zijn. In dat geval wordt eten gebruikt om met negatieve emoties, zoals stress, om te gaan.”
Oorzaak 5: Slecht slapen
Ook hier komen de hormonen weer om de hoek kijken. Want als je niet genoeg of slecht slaapt verandert je hormoonhuishouding. “Als je last hebt van een slaaptekort, wordt er meer ghreline aangemaakt en één van de verzadigingshormonen, leptine, wordt juist minder aangemaakt. Daardoor krijg je weer sneller honger. Het stresshormoon cortisol speelt ook een rol, omdat het bij slecht slapen minder goed het lichaam kan verlaten.” Wie slecht slaapt is ook gevoeliger voor negatieve emoties in het brein, waardoor je lichaam dit met snaaigedrag probeert op te lossen.
Oorzaak 6: Weinig beweging
Weinig bewegen betekent zin in lekker eten. Zelfs wanneer je geen honger hebt. “Naast het feit dat mensen die zeer weinig bewegen vaak te zwaar zijn en daardoor weer last hebben van een hormoonhuishouding die uit balans is, is verveling ook een grote oorzaak bij deze groep.” Als je veel op de bank hangt, zal je zin om te snacken dus toenemen. Meer bewegen? Hier tippen we je 9 manieren om meer te bewegen.
Wil je weten hoe je die snackattacks de baas kunt worden? Voorkom deze valkuilen.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.