Heb jij besloten om bloed te doneren? Voordat je je mouw oprolt en jezelf klaarmaakt voor deze nobele daad, zijn er een paar belangrijke dingen die je moet weten, zodat je donatie soepel verloopt.
Van bloedtransfusies voor mensen met kanker tot het redden van iemand na een auto-ongeluk. En van het ontwikkelen van medicijnen tot het in leven houden van een te vroeg geboren baby. Met bloed redt en verbeter je levens. Het is daarom belangrijk om bloed te doneren.
Met 400.000 actieve bloeddonoren in Nederland geeft 2 op de 100 inwoners op dit moment vrijwillig bloed. Jaarlijks worden daarmee zo’n 100.000 patiënten geholpen, zo meldt bloedbank Sanquin. Wil jij graag bloed doneren? Dit moet je erover weten
1. Ben je een geschikte donor?
Het is goed om te weten of je een geschikte donor bent, want helaas kan niet iedereen bloed doneren. Om te zorgen dat het bloed veilig is voor de ontvangers, zijn er bepaalde criteria waar je aan moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld een minimumleeftijd hebben (meestal 18 jaar), een gezond gewicht hebben en vrij zijn van bepaalde infectieziekten. Slik je medicijnen? Met de meeste medicijnen mag je gewoon doneren, maar er zijn uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld geen bloed geven bij het gebruik van: acitretine (Neotigason), dutasteride (Avodart, Combodart), finasteride (Propecia, Proscar) of isotretinoïne (Curacne, Roaccutane). Maak je geen zorgen als je op dit moment niet in aanmerking komt, er zijn nog tal van andere manieren om je steentje bij te dragen.
2. Begrijp je bloedgroep
Je hebt vast wel eens gehoord van bloedgroepen, zoals A, B, AB en O. Het kennen van je bloedgroep is belangrijk, omdat bepaalde bloedgroepen zeldzamer zijn dan andere. Dit betekent dat jouw bloed waardevoller kan zijn voor mensen met specifieke bloedgroepen. Dus, voordat je je ader laat prikken, laat je bloedgroep testen, zodat je precies weet welk ‘type’ superheld je bent.
3. Bereid je voor op je donatie
Bloed doneren is meestal een eenvoudig en pijnloos proces, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn. Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd bent op de dag van je donatie en eet een gezonde maaltijd vooraf. Vermijd vetrijk voedsel, omdat dit het testen van je bloed kan beïnvloeden. Het is ook handig om jezelf te verwennen met een goede nachtrust de avond ervoor, zodat je je fit voelt op de dag van de donatie.
4. Zorg ook na de donatie goed voor je lijf
Na tien minuten heb je met succes bloed gedoneerd, gefeliciteerd! Nu is het tijd om even te ontspannen. Zorg ervoor dat je voldoende vocht binnenkrijgt en vermijd zwaar lichamelijk werk of intensieve trainingen gedurende de rest van de dag. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen, dus luister naar jezelf en geef jezelf een welverdiende pauze. Ben je een roker? Steek niet direct na de donatie een sigaret aan. Wacht minstens een half uur, omdat je duizelig kan worden.
5. Bloeddonatie is een geschenk voor velen
Wist je dat één bloeddonatie levens kan redden van maximaal drie mensen? Je hebt misschien maar een klein beetje bloed gegeven, maar het kan een wereld van verschil maken voor de ontvangers. Dat is best indrukwekkend, toch?
Wil je meer weten over het doneren van bloed? Op de website van bloedbank Sanquin vind je meer handige informatie.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Ook leuk: neem een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.