Denk je aan oud brood, dan haal je waarschijnlijk je neus op. Maar niet als het gaat om zuurdesembrood. Dit eeuwenoude broodsoort wint steeds meer aan populariteit. Niet gek, want naast de bijzondere smaak en structuur, heeft desembrood nog veel meer voordelen. Wij zetten ze voor je op een rij.
Wat is zuurdesem?
Wie zelf weleens brood heeft gebakken, weet dat vier ingrediënten hiervoor heel belangrijk zijn: meel, water, zout en rijsmiddel. Ga je naar de supermarkt of bakker voor brood, dan is negen van de tien keer gist als rijsmiddel gebruikt. Het maken van desembrood gaat net iets anders. In plaats van gist, voeg je een moederdeeg toe. Dit is een papje van meel of water wat dagen moet rijzen. De melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten krijgen zo de kans om te doen waar ze goed in zijn: fermenteren. Dit wordt wel spontane fermentatie genoemd. Nieuw is zuurdesembrood niet. Er wordt gezegd dat het stamt uit het oude Egypte rond 1500 voor Christus.
De voordelen van zuurdesem
1. Zuurdesem houdt je bloedsuikerspiegel stabieler
Iedereen kent het vervelende gevoel van een bloedsuikerspiegel met hoge pieken en diepe dalen. Het ene moment voel je je superenergiek en een uur later zo slap als een vaatdoek. Hierdoor leef je van eetmoment naar eetmoment en heb je eerder last van stemmingswisselingen. Allesbehalve ideaal. Uit onderzoek is gebleken dat je bloedsuikerspiegel stabieler is als je kiest voor desembrood dan voor ‘gewoon’ brood. Hoe dit komt, is nog een raadsel. Waarschijnlijk verandert het fermentatieproces de structuur van de koolhydraten. Het effect: de glycemische index is lager waardoor je bloedsuikerspiegel minder schommelt.
2. Je hebt minder broodbeleg nodig
Zuurdesembrood smaakt minder neutraal dan een gewone boterham. Van nature heeft het een zure smaak, wat de één heerlijk vindt en de ander veel te uitgesproken. Het voordeel hiervan is dat je minder beleg nodig hebt voor een smakelijke boterham. Ook is de structuur van zuurdesembrood anders, waardoor je er eerder vol door zit. Goed voor je portemonnee én een fit lijf.
3. Je kunt zelf glutenvrij zuurdesembrood bakken
Is zuurdesem glutenvrij? Nee, van nature niet. Wel kun je zelf een glutenvrij brood bakken door te kiezen voor glutenvrije meelsoorten. Denk aan havermeel, boekweitmeel of maismeel. Op internet zijn hiervoor veel recepten te vinden.
4. Zuurdesem maakt je darmen blij
Wie zoekt naar een manier om zijn darmen blij te maken, komt al snel uit bij probiotica. Dit zijn levende micro-organismen die een positief effect hebben op je (darm)gezondheid. Ze zitten al in je lichaam, maar je kunt ze ook binnenkrijgen via voeding of supplementen. Omdat zuurdesem ontstaat door een fermentatieproces, vind je in dit brood probiotica (goede bacteriën) en prebiotica (onverteerbare vezels). Een feestmaal voor je darmen.
5. Je kunt het langer bewaren
Nog een voordeel van zuurdesembrood: je kunt het langer bewaren dan gewoon brood. De natuurlijke zuurgraad ontmoedigt bacteriën die ervoor zorgen dat brood beschimmeld raakt. Het beste is om zuurdesembrood in een theedoek te wikkelen en in een brooddoos te bewaren. Na een dag of vier wordt het iets droger, maar kun je het nog steeds goed eten. Er zijn zelfs mensen die zuurdesembrood het lekkerste vinden als het een paar dagen oud is.
Geen wettelijk beschermde term
Goed om te weten: de term ‘zuurdesembrood’ is niet wettelijk beschermd. Iedereen mag brood bakken en er het etiket ‘zuurdesem’ op plakken. De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat veel industriële bakkerijen wat zuurdesempoeder door het brood mengen zodat het een zurige smaak krijgt. Dit brood is verder heel normaal, omdat het in een zo kort mogelijke tijd rijst en gebakken wordt. Voor echt zuurdesembrood kun je daarom het beste gaan naar een bakker die je vertrouwt.
Volg ons ook op Instagram, Facebook en TikTok. Meer Gezondnu? Neem dan een kijkje in het magazine en schrijf je in voor de nieuwsbrief.